DNA’yla geçmişe dokunuş: Selçuklu Sultanları

Selçuklu Sultanlarının Yüzleri Yeniden Canlandırıldı

Türkiye Selçuklu Devleti Hanedanı’nın türbesinden çıkarılan naaş kalıntılarıyla yapılan 6 yıllık DNA ve anatomi çalışması sonucunda 12 sultan ve 17 hanedan üyesinin silikon heykelleri, Konya Büyükşehir Belediyesi Dar-ül Mülk Sergi Sarayı’nda ziyaretçilere sunulmaktadır. Oluşturulan heykellerde, hükümdarların duruşu, bakışları, saç ve sakal yapıları detaylı bir şekilde yansıtılmıştır.

Sergide, 1. Kılıçarslan, Şahinşah Melikşah, 1. Rükneddin Mesud, 2. Kılıçarslan, 2. Rükneddin Süleyman Şah, 3. Kılıçarslan, 1. Gıyaseddin Keyhüsrev, 1. Alaeddin Keykubat, 2. Gıyaseddin Keyhüsrev, 4. Kılıçarslan, 3. Gıyaseddin Keyhüsrev ve 2. Gıyaseddin Mesud’un heykellerine yer verilmiştir.

Dar-ül Mülk Sergi Sarayı rehberi Hülya Acar, yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek, turistlere detaylı bir şekilde sunulduğunu belirtmiştir.

Acar, ziyaretçilere, “Burayı 1,5 yılda 163 bin kişi ziyaret etti. Bunun 1500’ünden fazlası yurt dışından gelen misafirler. Dünyanın farklı bölgelerinden ziyaretçiler ağırladık. Sultanlarımızın naaşlarının bulunduğu Alaeddin Tepesi’ndeki türbede, sultanlarımızın silikon heykellerini gören ziyaretçilerin yaşadığı heyecanı ve etkileyici anları görüyoruz” demiştir.

“Hanedan Üyelerinin Ölmeden Önceki Son Hallerine Bakıyoruz”

DNA analizi sonucunda hanedan üyelerinin ten, göz, saç rengi, rahatsızlıkları ve ölüm nedenleri gibi detayları belirlendiğini vurgulayan Acar, yaptığı açıklamada, “Bu veriler ışığında yüzlendirme çalışmaları gerçekleştirildi. Sultanlarımızın yaşamlarının son dönemlerindeki hallerini yansıtan heykelleri oluşturduk. Her birinin farklı yaşlarda nasıl göründüğünü yüzde 90 benzerlikle sunmaya çalıştık” şeklinde konuşmuştur.

Türkiye Selçukluları Konya Hanedan Türbesi’ndeki Naaşların Yeniden Canlandırılması

Proje kapsamında, Alaaddin Camii avlusundaki hanedan türbesinden çıkarılan kalıntıların tomografileri çekilmiş ve elde edilen DNA verileriyle hanedan üyelerinin yüzleri oluşturulmuştur. Bilimsel verilere dayanarak, 12 sultan, 1 hanedan büyüğü, 1 melik (şehzade), hanedana mensup 2 kadın ve 1 kız çocuğuna ait naaşların silikon heykelleri hazırlanmıştır. Kıyafetler için ise döneme uygun kumaşlar kullanılarak detaylı araştırmalar sonucunda özgün koleksiyonlar düzenlenmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir